Založ si blog

Tornádo, a čo ďalej?

Bude tornádo na Morave pre nás poučením alebo sa necháme ukolísať zbabelými konštatovaniami, že to je ojedinelý jav, že to bolo u susedov, atď.?

Podľa môjho názoru už nadišiel ten správny čas sa racionálne zamyslieť nad touto kritickou udalosťou a z úrovne krízového riadenia štátu, odborných organizácii a vysokých škôl vydať odporúčania do všetkých sfér nášho života ako byť na tento nepríjemný prírodný jav pripravený.

Zamýšľam sa, či kladiem si takéto otázky (ich množstvo geometricky stúpa s počtom diskutujúcich):

Je potrebné identifikovať územia v SR, kde je vyššia pravdepodobnosť výskytu toho javu (východoslovenská nížina, Záhorie, Žitný ostrov,…) a informovať/pripravovať tam žijúcich obyvateľov a infraštruktúru.

SHMÚ sa tiež nemusí schovávať za formulkou, že predpovedať tornádo na území okresu je nezmysel. To majú pravdu, ale myslím si, že napr. v spolupráci hydrometeorologických ústavov susedných štátov to už dáva zmysel, či?

Je potrebné sa pozrieť na budovy, obce, mestá – majú sa ľudia kam schovať? Ak by prišlo tornádo v čase školského vyučovania, kam sa schovajú naše deti školách bez pivníc v triedach s veľkými oknami? Nemala by mať každá škola evakuačnú miestnosť, či miestnosti? Čo robiť v presklených kanceláriách a obchodných centrách?

Idete si stavať rodinný dom, či ho prestavovať? Nemali by stavebné úrady poskytovať informačnú brožúrku, ktorá by nabádala ľudí stavať si miestnosť, kde bude bezpečno počas tornáda v oblastiach, kde je zvýšené riziko tornád.

Ako štát pristúpi k sieťovým odvetviam, ktoré tento jav ovplyvňuje najviac, konkrétne myslím k mobilným operátorom a elektrárňam? Ako bude fungovať systém varovania, resp. ako funguje systém varovania? Rozozvučia sa sirény v meste, ak už jeden z jeho koncov bude ničené tornádom? Momentálne nemáme na to ani nie je určený typ signálu.

A my, obyčajní ľudia, kto nás naučí sa správaniu počas tornád? Naučia sa to aspoň naše deti počas „branných“ cvičení?

Moja žena sa ma pýta, či je lepšie mať naše hliníkové rolety stiahnuté alebo nie, či je potrebné špeciálne zaistiť okná, či na ne preventívne nalepiť fóliu, čo mať v miestnosti, kde sa pred tornádom uchýlime, čo…

Mám strašne veľa otázok a málo odpovedí a najväčšia sklamanie mám z toho, že nenachádzam nikoho, kto by mal chuť mi odpovedať v celom rozsahu, komplexne, programovo a z rozvahou. A ešte aj pre všetkých v tomto štáte. Tak si držme palce.

Básničky VI.

29.09.2023

Ráno IIIa.3 dvadsaťštyri hodinoví ľudia klepú na okná ešte poskakujem v záhrade plnej balónov nadýchnem sa z vankúša spomienok je čas na čaj a prvú predpoveď počasia v real- timovej databáze mojich myšlienok začínam generovať obvyklé hlúposti obraz dnešného dňa sa na jeden displej nezmestí vírim prach a príležitosti, niečo na mňa sadne [...]

Bilboardy – náš duševný smog

24.08.2023

Bilboardy – náš duševný smog premnožený pri príležitosti volieb tých, z ktorých niektorí povedú našu krajinu: Demokrati: „Demokrati spájajú“ – rozpojiť, spojiť, rozpojiť, spojiť, rozpojiť, spojiť, kto si trúfne odhadnúť v akej fáze (roz)spájania budú po voľbách, alebo dva mesiace po nich. Republika: „Mimovládkam ani cent“ – neverte im, že nevedia [...]

Básničky V.

19.05.2023

Večer je pomarančový večer vyrušuje ma neustále kolísanie vody z trička presvitá celý svet zobudil som ťa, aby si zaspala vták bije zobákom o sklo moje srdce bije ako čineli dnes sa všetky čmeliaky zbláznili lietali ako drony a chytili nás podvečer v posteli Rajská záhrada chovajú ma vo vysokom dome, možno na slaninu možno na výkon práce okná [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 52170x
Priemerná čítanosť článkov: 1630x

Autor blogu

Kategórie