Založ si blog

Požiar v Banskej Štiavnici – moje otázky

Požiar v Banskej Štiavnici bol ničivý, zasiahol mesto, ktoré máme mnohí v srdciach, ktoré sme skoro každý navštívili, zasiahol nás formou akou len oheň vie zasiahnuť. Ubehlo už trošku času, vychladlo zhorenisko i naše hlavy a aj keď nie je ešte na svete správa o príčinách vzniku požiaru a zrejme ani nebude verejná, vyslovím pár otázok, ktoré mám nezodpovedané a neviem si na ne sám odpovedať. Možno niekto bude vedieť.

Porucha plošiny, ktorá došla na zásah? V zmysle zákona č. 315/2001 Z. z. v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon o HaZZ) § 69 ods. 3) písm. n) je príslušník HaZZ povinný oznámiť bezprostredne nadriadenému poruchy a nedostatky, ktoré ohrozujú alebo sťažujú vykonávanie štátnej služby, a oznámiť hroziacu škodu – bolo to oznámené a kedy, je o tom vyhotovený zápis. Ako strojná služba zabezpečila prevádzkyschopný stav hasičskej techniky je naozaj otázne, existujú zápisy o jej kontrole? Ako často sa tieto prostriedky testujú, či sú technicky v poriadku.

Nerozumiem postupu zásahu, najmä z dôvodu, že požiar „preskočil“ nie raz, ale hneď dva krát cez ulicu na ďalšie objekty? Tieto objekty v čase, kedy ešte neboli zasiahnuté požiarom mohli byť zabezpečené proti požiaru ako zvonku tak i zvnútra objektu.

Veliteľ zásahu? Nie je mi celkom jasné, kto bol veliteľom zásahu, pretože sa mi zdá z videných záznamov v televízii, že súčinnostným útvarom, postihnutým osobám a firmám táto osoba nebola jasne predstavená a nevedeli s kým majú komunikovať.

Nedostatok vody? Opäť si pomôžem zákonom o HaZZ, kde je uvedené, že HaZZ zabezpečuje jednotné uplatňovanie technických požiadaviek protipožiarnej bezpečnosti. V meste so štatútom UNESCO a kde aj dobrovoľný hasiči vedia, že musia ťahať vodu z veľmi vzdialených zdrojov, sa HaZZ tvári, že je všetko v poriadku. Alebo je na meste už dávno požiadavka na zriadenie nádrže na požiarnu vodu a mesto ju nezriadilo? Zrekonštruované pamiatky nemajú medzi sebou protipožiarne steny a so spôsobom zásahu v tejto oblasti sa HaZZ zoznamuje až pri zásahu. Koľko krát tu asi nacvičovali zásah a na akú dobu im vtedy pri cvičení stačila voda?

Trošku okľukou som sa dostal ku komunikácii s firmami a štátnymi orgánmi, ktoré bývajú pri takýchto zásahoch oboznamované operačným dôstojníkom. Možno by bolo vhodné do správy k požiaru dodať i prepisy hovoru operačného dôstojníka s vodárňami, keď im došla voda, s plynárňami, keď potrebovali odstaviť plyn, s elektrikármi či krízovým manažmentom mesta. A teraz nemyslím ústnu komunikáciu, myslím telefonickú a riadenú komunikáciu, existuje?

Z dronových záberov okrem obrovskej škody je aj vidieť, že nedošlo ani v jednom z objektov k prepadnutiu stropov. Prečo potom hasiči vlastne požiare nehasili, ale iba ochladzovali plechové strechy. Konkrétne mám na mysli zásah cez vnútro budov, nemajú na to vybavenie alebo to bolo rozhodnutie veliteľa zásahu. Dá sa tomu laicky pochopiť v Banke lásky možno i v pizzerií ale v ZUŠ-ke a ostatných objektoch mi to už nedáva zmysel.

Ale už dosť bolo kritiky hasičov, vážim si ich prácu, je veľmi nebezpečná, náročná a ťažká. Avšak si myslím, že i o nej sa dá rozprávať otvorene a bez zbytočného pátosu smerom ku skvalitňovaniu zásahu a minimalizácii škôd pri požiaroch.

Básničky VI.

29.09.2023

Ráno IIIa.3 dvadsaťštyri hodinoví ľudia klepú na okná ešte poskakujem v záhrade plnej balónov nadýchnem sa z vankúša spomienok je čas na čaj a prvú predpoveď počasia v real- timovej databáze mojich myšlienok začínam generovať obvyklé hlúposti obraz dnešného dňa sa na jeden displej nezmestí vírim prach a príležitosti, niečo na mňa sadne [...]

Bilboardy – náš duševný smog

24.08.2023

Bilboardy – náš duševný smog premnožený pri príležitosti volieb tých, z ktorých niektorí povedú našu krajinu: Demokrati: „Demokrati spájajú“ – rozpojiť, spojiť, rozpojiť, spojiť, rozpojiť, spojiť, kto si trúfne odhadnúť v akej fáze (roz)spájania budú po voľbách, alebo dva mesiace po nich. Republika: „Mimovládkam ani cent“ – neverte im, že nevedia [...]

Básničky V.

19.05.2023

Večer je pomarančový večer vyrušuje ma neustále kolísanie vody z trička presvitá celý svet zobudil som ťa, aby si zaspala vták bije zobákom o sklo moje srdce bije ako čineli dnes sa všetky čmeliaky zbláznili lietali ako drony a chytili nás podvečer v posteli Rajská záhrada chovajú ma vo vysokom dome, možno na slaninu možno na výkon práce okná [...]

Bohuš Garbár

Súd poslal do väzenia Bohuša Garbára za vyzvedačstvo pre Rusko a branie úplatkov

29.04.2024 13:22

Garbár podľa polície zbieral informácie pre príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU od apríla 2021.

Komunisti oslávili 1. máj

V prípade minuloročného zjazdu KSS polícia zastavila trestné stíhanie

29.04.2024 13:15

Na zjazde mali byť vystavené nielen tradičné komunistické symboly, ale aj portrét Stalina.

Blinken

Blinken žiada vyššiu súčinnosť v oblasti obrany s krajinami Perzského zálivu

29.04.2024 13:10

Blinken chce svoju cestu po krajinách Blízkeho východu využiť aj na to, aby v tejto záležitosti vyvinul tlak na vedúcich predstaviteľov Izraela.

mestská polícia, obchodná, bratislava

VIDEO: Naháňačka ako z akčného filmu. Najprv sa pobil pred barom, potom utekal pred políciou

29.04.2024 13:03

Podozrivého spozorovali na Obchodnej ulici. Keď sa mu prihovorili, dal sa na útek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 52316x
Priemerná čítanosť článkov: 1635x

Autor blogu

Kategórie