Založ si blog

Medveď náš spoluobývajúci

Medzi hlavné celospoločenské témy sa nám premrlal pán Medveď, áno Medveď hnedý s veľkým „M“. Náš vrcholný predátor, kráľ Karpát a čučoriedok. Nanajvýš odborná téma sa predrala do krčiem a internetových diskusii, tlačových konferencii, blogov a vrcholových kníh. Môže za to najmä počet konfliktných stretov a neželaných stretnutí, zranení a hospodárskych škôd. Ale čo je hlavná otázka? Otázka predsa neznie tak, že už nechceme na Slovensku medveďov alebo žeby sme chlpáčika chceli škrtnúť z registra chránených živočíchov. Nie, my chceme len jednoduché pravidlo, chceme, aby enviro odborníci povedali, že v našich lesoch môže žiť toľko a toľko medveďov, verejnosť bývajúca pri lesoch toto číslo schválila alebo upravila na spoločensky akceptovateľné číslo (lebo nielen odborné hľadisko je rozhodujúce) a podľa tohto konsenzu sa udržiavala početnosť tejto šelmy. Je veľa toho čo sa má spraviť?

Vždy je lepšie, bezpečnejšie a v tomto prípade aj ekologickejšie, ak sa téma vyrieši odborne a nezačne ľudová tvorivosť. Nechceme chodiť ako kovboji po lese so sprejom na opasku.

Z môjho pohľadu, návrh riešenia od enviro pracovníkov, že múdra matka príroda sama zariadi prirodzenú reguláciu medveďa hlavne množstvom potravy, sa mi zdá beh na veľmi dlhé trate. Budeme prechádzať fázami veľmi veľkého premnoženia a prechodu šelmy do území, kde nie je vítaný ale vôbec, fázou, kde sa môžu začať ľudia brániť sami z dôvodu obáv o vlastné bezpečie či majetok či nepriaznivého účinku na iné ekosystémy.

Vidíme to pri aj raticovej zveri, kde si momentálne vyberáme, či budeme viac regulovať túto zver, alebo prídeme o chránené druhy rastlinstva alebo nám prasačí mor zlikviduje naše chovy.

Poďme sa dohodnúť ako medvede, vydajme normu, kde stanovíme pre každého, kto prichádza s mrmláčom do styku, jeho úlohu, tú v ktorej je odborníkom a kde bude stanovená početnosť medveďov na km2 lesa. Enviro pracovníci, dobrovoľníci nech pravidelne každých 5 rokov sčítavajú medveďou a „hádžu“ tieto čísla do systému, nech poľovníci automaticky dostávajú povolenky na regulovaný odstrel v miestach, kde určí systém, nech si medvedí zásahový tím určuje, ktorého medveďa a kam ho premiestni, nech lesná stráž a mestská polícia kontroluje zabezpečenie odpadových nádob a spôsob prikrmovania zveri v lese, atď.  Proste nech má každý jasne dané povinnosti a nech nám táto téma zmizne z našich hláv.

V tomto roku budú výsledky sčítania populácie medveďa na Slovensku, ktoré sa robilo v roku 2019, máme už veľa zranených občanov a medvede budú chcieť ísť na jeseň spokojne spať ako my každý večer. Takže máme najvyšší čas, aby si dotknutí starostovia, Ministerstvo životného prostredia SR, ekológovia, lesníci a poľnohospodári na chvíľu pokojne spolu sadli a jasne nám napísali, že takto a takto  budeme s Medveďom ďalej žiť. Lebo my už nebudeme za chvíľu vedieť ako…

Básničky VI.

29.09.2023

Ráno IIIa.3 dvadsaťštyri hodinoví ľudia klepú na okná ešte poskakujem v záhrade plnej balónov nadýchnem sa z vankúša spomienok je čas na čaj a prvú predpoveď počasia v real- timovej databáze mojich myšlienok začínam generovať obvyklé hlúposti obraz dnešného dňa sa na jeden displej nezmestí vírim prach a príležitosti, niečo na mňa sadne [...]

Bilboardy – náš duševný smog

24.08.2023

Bilboardy – náš duševný smog premnožený pri príležitosti volieb tých, z ktorých niektorí povedú našu krajinu: Demokrati: „Demokrati spájajú“ – rozpojiť, spojiť, rozpojiť, spojiť, rozpojiť, spojiť, kto si trúfne odhadnúť v akej fáze (roz)spájania budú po voľbách, alebo dva mesiace po nich. Republika: „Mimovládkam ani cent“ – neverte im, že nevedia [...]

Básničky V.

19.05.2023

Večer je pomarančový večer vyrušuje ma neustále kolísanie vody z trička presvitá celý svet zobudil som ťa, aby si zaspala vták bije zobákom o sklo moje srdce bije ako čineli dnes sa všetky čmeliaky zbláznili lietali ako drony a chytili nás podvečer v posteli Rajská záhrada chovajú ma vo vysokom dome, možno na slaninu možno na výkon práce okná [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 52176x
Priemerná čítanosť článkov: 1631x

Autor blogu

Kategórie