Založ si blog

Bratislavskými galériami

Novoročné predsavzatia sú starým klišé, ktoré už ani psychológovia neodporúčajú, ale ja som si predsa len jedno dal a chcem Vám z neho, každý mesiac, po kvapkách, trošku predkladať. Nie som ani príliš vtipný, ani príliš výrečný, ale rád sa pozerám na veci, ktoré sú pekné, ktoré sú zaujímavé, ktoré majú niečo v sebe, ktoré sú aktuálne, prosto mám rád súčasné vizuálne umenie. Túlam sa po galériách. Inak je to celkom závažné postihnutie. A keďže pracujem v Bratislave, dal som si záväzok, že každý mesiac (dôraz je na to každý!) navštívim moje viac či menej obľúbené galérie a prinesiem z nich krátku, neodbornú, čiastočne odkopírovanú, odporúčajúcu či neodporúčajúcu „reportáž“ pre laických občanov. Veď načo tam stále chodím. Reportážami postihnuté galérie budú SODA gallery, ZAHORIAN & VAN ESPEN galéria, DOT. – Contemporary Art Gallery, Galéria 19, White & Weiss galéria a galéria Čin Čin.

Sprvu by som povedal, že nedajte sa pomýliť tými zvláštnymi názvami týchto výstavných siení, umelecká obec si bežne potrpí na inotaje, ktoré môžu i odradiť.  Oveľa väčším problém ako ich názvy je možnosť parkovať pri nich, či dostať odborný výklad k výstave, ktorá je práve otvorená, či vedieť sa naladiť na ich kalendár výstav alebo otváracích hodín.

Na prvý blog, aby som nebol taký stručný hneď od začiatku, dám ešte slovo každej jednej z nich a okopírujem pre Vás pár slov z ich web stránok, ktoré oni sami o sebe píšu a pridám krátky svoj postreh.

SODA gallery – „is contemporary art gallery whose exhibition activities are mainly focused on the creation of a new generation of domestic but also foreign artists. For Art collectors gallery present and offer significant new young and contemporary authors and the best works of art with high investment value of the environment from Czech, Slovakia and Europe.“ Môj preklad týchto ich úvodných slov je, že sa zameriavajú najmä na mladých, ale už zavedených autorov, striedajú slovenských, zahraničných autorov, či skupinové výstavy. Sem tam sa nájde výstava i renomovaného (staršieho) umelca. Ich výstavy vedia prekvapiť.

ZAHORIAN & VAN ESPEN galéria – nepíšu na svojej stránke o sebe nič, aj tak tam rád chodievam a mali by všetci, čo chodia trolejbusom č. 201 a 202. Nič nás to nestojí vystúpiť na zastávke Hraničná a na chvíľku sa zatúlať medzi obrazy či plastiky, ak majú otvorené. Z dôvodu, že je to galéria, ktorých majitelia prevádzkujú galériu aj v Prahe, pomerne často sa tu stretnete s umelcami či kurátormi z bratskej krajiny. Na mňa ich výstavy pôsobia vždy tak uvoľňujúco, príjemne.

DOT. – Contemporary Art Gallery  – tiež nepíšu na svojej stránke nič o sebe. Je potrebné povedať, že  galéria je spojená s kaviarničkou príjemného typu. Nevýhodou je, že keď v galérii nájdete niečo, načo by ste sa radi opýtali, nebýva koho. Výstavy tu majú najmä úplne mladí umelci a tým kolíše aj ich kvalita či pútavosť (alebo trvácnosť kvality). No o to bývajú aktuálnejšie, drzejšie, otvorenejšie… Super.

Galéria 19 – „na počiatku bola túžba sprístupniť toto miesto všetkým, ktorí prejavia záujem o výtvarné umenie, vlastne nie len o výtvarné, a ktorí chcú porozumieť vzťahu medzi človekom a miestom, ktoré sa môže stať geniom loci pre stretnutia a porozumenia, vyhľadávania zmyslu a významu umenia, ktoré nás môže stimulovať, kultivovať a robiť lepšími bytosťami.” Tu niet čo dodať k týmto slovám, ak tam chodíte, úplne to vystihuje, poznáte to. Elegantná, čistá galéria s čistými zväčša konceptuálnymi výstavami dobrej kvality.

White & Weiss galéria – „je spoločnosť založená v roku 2010, zaoberá predajom moderného a súčasného umenia zo strednej Európy, najmä z územia Českej a Slovenskej republiky. Zakladateľom je zberateľ, spisovateľ, dramatik Pavol Weiss. V roku 2015 spoločnosť otvorila internetový predaj umenia s celosvetovým záberom online predaja, doručovania. Taktiež poskytuje služby privátneho/neverejného predaja diel.“ Myslím, že tu treba začať slovíčkom, ktorým aj oni začali, že je to „firma“, ktorá pracuje s umením, a to s nie hocijakým umením. Kto má chuť mať doma niečo kvalitné, nech tam beží (ale nie všetko sa mi vždy páči). Škoda len, že má človek pocit, že výstavné priestory sa podobajú podchodu.

Rád by som upozornil na 3 spomínané galérie, DOT + 19 + W&W, sú pri sebe a tak ich návštevy vždy spájam, je to krásna pochôdzka, pri ktorej sa človek nenachodí.

Galéria Čin Čin – „radi vás uvidíme aj v našej galérii na Podjavorinskej 4a, kde každý mesiac nájdete novú výstavu. Keďže galéria sa nachádza na ulici spisovateľky  Ľ. Podjavorinskej, dostala názov  Čin Čin,  podľa jej naznámejšej vrabčacej knižky.“ A opäť si dovolím začať úvodným slovom, ktorým sa predstavuje galéria a to slovkom „radi“. Keďže je to relatívne malý výstavný priestor, kurátorke či majiteľke sa nevyhnete a rada Vám o vystavovaných dielach porozpráva vždy a koľko potrebujete. Vystavované diela sú tiež obvykle všetky na predaj, kvalita umelcov primeraná, odporúčam.

Dúfam, že ostatné galérie nebudú sklamané (alebo naopak), že o nich nepíšem, ale nedá sa stihnúť všetko.

A ešte, prečo vlastne píšem? Okrem vlastnej ješitnosti, to bude aj z dôvodu, že mám taký neodbytný pocit, že sa strašne veľa píše o politike, o konšpiráciách, o veciach, bez ktorých človek môže žiť, ale bez umenia sa žiť nedá, aspoň nie dobre.

Prvá reálna reportáž bude na konci januára.

Básničky VI.

29.09.2023

Ráno IIIa.3 dvadsaťštyri hodinoví ľudia klepú na okná ešte poskakujem v záhrade plnej balónov nadýchnem sa z vankúša spomienok je čas na čaj a prvú predpoveď počasia v real- timovej databáze mojich myšlienok začínam generovať obvyklé hlúposti obraz dnešného dňa sa na jeden displej nezmestí vírim prach a príležitosti, niečo na mňa sadne [...]

Bilboardy – náš duševný smog

24.08.2023

Bilboardy – náš duševný smog premnožený pri príležitosti volieb tých, z ktorých niektorí povedú našu krajinu: Demokrati: „Demokrati spájajú“ – rozpojiť, spojiť, rozpojiť, spojiť, rozpojiť, spojiť, kto si trúfne odhadnúť v akej fáze (roz)spájania budú po voľbách, alebo dva mesiace po nich. Republika: „Mimovládkam ani cent“ – neverte im, že nevedia [...]

Básničky V.

19.05.2023

Večer je pomarančový večer vyrušuje ma neustále kolísanie vody z trička presvitá celý svet zobudil som ťa, aby si zaspala vták bije zobákom o sklo moje srdce bije ako čineli dnes sa všetky čmeliaky zbláznili lietali ako drony a chytili nás podvečer v posteli Rajská záhrada chovajú ma vo vysokom dome, možno na slaninu možno na výkon práce okná [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 32
Celková čítanosť: 52045x
Priemerná čítanosť článkov: 1626x

Autor blogu

Kategórie